Читаєте: Онлайн-відкриття проєкту Парламентська підзвітність сектору безпеки в Україні

Онлайн-відкриття проєкту Парламентська підзвітність сектору безпеки в Україні

У співпраці з:

4 лютого відбулося онлайн-відкриття проєкту «Парламентська підзвітність сектору безпеки в Україні», який реалізовує Лабораторія законодавчих ініціатив у партнерстві Канадським парламентським центром за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади та у рамках Програми розбудови миру та стабілізації (PSOPs).

Цей проєкт покликаний сприяти миру та стабільності в Україні через підтримку Верховної Ради в її центральній ролі у формулюванні, реалізації, моніторингу та реформуванні сектору безпеки. 

У заході взяли участь основні стейкхолдери проєкту. Зокрема, представники двох парламентських комітетів Верховної Ради, з якими тісно співпрацюватиме Лабораторія під час проєкту, – члени Комітету з питань безпеки, оборони і розвідки та Комітету з питань правоохоронної діяльності – а також народні депутати України, парламентарі Канади, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в України та Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді.

Під час заходу учасники висловили сподівання на плідну співпрацю між канадською та українською стороною заради досягнення миру, безпеки і стабільності в Україні. 

Дмитро Разумков, Голова Верховної Ради України, зазначив, що питання національної безпеки стали одними з ключових в порядку денному як суспільства, так і держави в Україні.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков
“Парламент закріпив курс на НАТО і ЄС в Конституції, і цей вектор не буде змінюватися. Тим не менше, дуже важливо продовжувати реформи в секторі безпеки й оборони. І це стосується не тільки фронту й української армії, а також правоохоронної діяльності всередині держави. Я впевнений, що в подальшому саме завдяки спільній допомозі, додатковим рекомендаціям і пропозиціям, обміну досвідом ми зможемо виконати ті завдання, які ми перед собою ставимо”
Дмитро Разумков
Голова ВРУ

Олена Кондратюк, Заступниця Голови Верховної Ради України наголосила на важливості врахування ґ‎ендерного аспекту під час проведення реформи оборонного сектору. Спікерка зауважила, що Україна послідовно реалізує Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, Мир, Безпека», який покладений в урядову стратегію. Парламент минулого скликання ухвалив низку законів, які відкрили для жінок більше можливостей реалізовувати себе на військовій службі.

Олена Кондратюк, Заступниця Голови Верховної Ради України
“Водночас я хочу звернути увагу на досі нерівну участь жінок і чоловіків у процесі мирного врегулювання та в ухваленні рішень в оборонній галузі. Для України є актуальним впровадження ґ‎ендерних квот у керівництві та Наглядових радах усіх держпідприємств, зокрема і в оборонному секторі. Важливим є запровадження гендерно орієнтованого бюджетування в секторі безпеки й оборони, врахування на фінансовому та організаційному рівні усіх чутливих та особливих потреб жінок-військовослужбовців, ветеранок бойових дій”
Олена Кондратюк
Заступниця Голови ВРУ

У свою чергу, Лариса Ґаладза, Надзвичайна і Повноважна пані Посол Канади в Україні, упевнена, що канадський досвід допоможе Україні у реформі оборонного сектору. Крім того, вона відмітила особливу роль парламенту у процесі реформування.

Лариса Ґаладза, Надзвичайна і Повноважна пані Посол Канади в Україні
“Канада підтримує цей проєкт, тому що ми розуміємо: безпека, оборона і правоохоронна діяльність – не лише ланки виконавчої влади. Саме в цих галузях, де держава володіє її найсильнішою владою, необхідно забезпечити також сильний демократичний контроль. Цей контроль потрібен не лише постфактум, а й на етапі формулювання, імплементації і реформування політики у секторі безпеки”
Лариса Ґаладза
Надзвичайна і Повноважна пані Посол Канади в Україні

Андрій Шевченко, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді, теж вважає, що проєкт «Парламентська підзвітність сектору безпеки в Україні» матиме позитивний вплив для обох сторін.

Андрій Шевченко, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді
“Я бачу дуже багато користі від цього проєкту і для України, і для Канади. По-перше, проєкт є доповненням до існуючої співпраці у сфері безпеки. По-друге, проєкт має посилити український парламентаризм – і на рівні розробки політики, і на рівні змін до законодавства, і на рівні контрольної функції парламенту”
Андрій Шевченко
Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді

Том Кормієр, Виконавчий директор Парламентського центру, розповів про місію Канадського парламентського центру і підкреслив важливість допомоги парламентам демократичних країн.

Том Кормієр, Виконавчий директор Парламентського центру
“Парламенти мають потенціал робити важливі зміни, які можуть допомогти побороти найбільші виклики, з якими зіштовхується суспільство. Особливо якщо ці парламенти мають зв’язок з людьми, для яких вони працюють, якщо вони підтримані професійними працівниками, поінформовані через доказові дослідження, співпрацюють зі своїми колегами з інших країн і мають конструктивні відносини з виконавчою владою. Ми раді, що цей проєкт буде сфокусований на досягненні усіх цих важливих цілей”
Том Кормієр
Виконавчий директор Парламентського центру

Світлана Матвієнко, Виконавча директорка Лабораторії законодавчих ініціатив, зазначила, що ідею проєкту розробляли тривалий час разом з представниками Верховної Ради України, аби проєкт мав якнайбільшу користь для парламенту цього і майбутніх скликань.

Світлана Матвієнко, Виконавча директорка Лабораторії законодавчих ініціатив
“Ми дуже раді цьому партнерству. Лабораторія вже понад два десятиліття тісно займається українським парламентом. Сподіваємося, що цей проєкт не просто матиме вплив на процеси, які відбуваються в Україні зараз, а напрацювання проєкту будуть передаватися наступним скликанням. Міжпарламентський діалог є надзвичайно важливим”
Світлана Матвієнко
Виконавча директорка ЛЗІ

Свої очікування щодо розпочатого проєкту висловили також Голова Комітету ВРУ з питань безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич та Голова Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський

“Ми розуміємо, яку відповідальність має наш комітет у реформі сектору безпеки й оборони. Найбільш відомі проблеми зараз – це реформування Укроборонпрому, створення ефективної системи управління в сфері оборони і промисловості, реформування СБУ, спецслужб, а також розбудова оборонних і безпекових спроможностей на основі стандартів НАТО. Сподіваюся, що цей проєкт буде однією зі сходинок у співпраці з громадянським суспільством та зробить свій внесок у розбудову системи цивільного контролю”
Олександр Завітневич
Голова Комітету ВРУ з питань безпеки, оборони та розвідки

Голова Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський також підкреслив важливість посилення парламентського контролю як одного з важелів в процесі реформи. 

Голова Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський
“Наш комітет розглядає сотні законопроєктів протягом сесії. Звичайно, постійно виникає питання посилення парламентського контролю та спроможності комітету цей контроль здійснювати. Наш комітет та інші народні депутати готові до співпраці. Я думаю, що згодом ми зможемо сказати про успіхи щодо конкретних законопроєктів, які допоможуть підвищити ефективність правоохоронних органів в Україні”
Денис Монастирський
Голова Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності

Колега українських парламентарів з Канади Іван Бейкер, Член Палати громад Канади та Голова Парламентської групи дружби Канади та України, заявив, що Канада завжди підтримує Україну, особливо в питаннях безпеки і збереження суверенітету держави Україна.

Іван Бейкер, Член Палати громад Канади та Голова Парламентської групи дружби Канади та України
“Віце-прем`єр-міністерка Канади Христя Фріланд часто каже: «Канадські парламентарі з різних партій не погоджуються у багатьох питаннях, але ми всі об’єднані у нашій підтримці для України». Канада співпрацює з Україною у багатьох галузях: економічному розвитку, підтримка армії, торгівля й інвестиції тощо. Одна з причин таких глибоких зв’язків між Україною і Канадою – чисельна українська діаспора, представники якої дуже переживають за те, що відбувається в Україні”
Іван Бейкер
Член Палати громад Канади та Голова Парламентської групи дружби Канади та України

Іванна Климпуш-Цинцадзе, Народна депутатка України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Членкиня групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою, також зауважила, що Україні необхідна змістовна експертна підтримка від канадської сторони, щоб продовжити шлях реформи усебічно.

Іванна Климпуш-Цинцадзе, Народна депутатка України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Членкиня групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою
“Важливо продовжувати парламентську роботу і вдосконалювати механізми контролю й їхнє використання. Окрім цього, ґендерна рівність – це не суто про статистику, представництво і кількісні показники. Це і про ціннісну складову, інституції та зміну культури, тому це завдання не на один і не на два роки”
Іванна Климпуш-Цинцадзе
Народна депутатка України

Аніта ВанденбельдДепутатка Палати Громад Канади, Парламентська секретарка Міністра оборони Канади, зазначила, що співпраця у рамках проєкту є дуже важливою, тому що таким чином канадські та українські парламентарі зможуть поділитися найкращими практиками у двосторонньому порядку. Крім того, вона закликала включати до обговорень про реформу оборонного сектору ґендерну складову, адже включення жінок до діалогу може допомогти подивитися на проблему під іншим кутом і знайти нові рішення.

Аніта Ванденбельд, Депутатка Палати Громад Канади, Парламентська секретарка Міністра оборони Канади
“Чому важливо згадувати про ґендер, коли ми говоримо про безпеку й оборону? Жінки по-іншому переживають військові конфлікти. На жінок і дітей військова агресія має найбільший вплив. Жінки також відіграють ключову роль у постконфліктному відновленні. Це підтверджено статистично: коли жінки беруть участь у переговорах щодо миру, домовленості щодо миру і стабільність тривають значно довше. Це працює також в інший бік – потрібно залучати чоловіків до роботи в Комітетах, пов’язаних з проблемами жінок. Різні бекграунди, різні досвіди справді важливі для вирішення комплексних проблем”
Аніта Ванденбельд
Депутатка Палати Громад Канади

Наприкінці заходу Директор аналітичного відділу Лабораторії Олександр Заславський та Директор Програми розвитку та партнерства Парламентського центру Канади Іво Балінов детальніше розповіли про суть, етапи і компоненти проєкту «Парламентська підзвітність сектору безпеки в Україні». 

Директор аналітичного відділу Лабораторії Олександр Заславський
“Важлива складова проєкту – підтримка процесу вироблення рішень, значна частина якого пролягає через Верховну Раду України. Ключову роль у реформі сектору безпеки з боку Верховної Ради мають два комітети – Комітет з питань безпеки, оборони та розвідки і Комітет з питань правоохоронної діяльності. Ми свідомі того, що змістовно це дві різні реформи. Однак їх об’єднує одна мета – забезпечення миру, стабільності і територіальної цілісності в Україні, у тому числі шляхом просування України в євроатлантичному напрямку”
Олександр Заславський
Директор аналітичного відділу Лабораторії

У свою чергу, Іво Балінов зауважив, що Лабораторія і Парламентський центр готові до співпраці з іншими проєктами, які Канада впроваджує в Україні щодо сектору безпеки й оборони.

Директор Програми розвитку та партнерства Парламентського центру Канади Іво Балінов
“В Україні функціонують багато проєктів – за підтримки Канади та інших євроатлантичних партнерів – які фокусуються на різних аспектах реформи оборонного сектору. Це – проєкти, які співпрацюють з Національною поліцією, та проєкти, спрямовані безпосередньо на оборонну галузь. Тож ми відкриті до співпраці з цими проєктами заради користі для України”
Іво Балінов
Директор Програми розвитку та партнерства Парламентського центру Канади

Учасники заходу висловили готовність до плідної співпраці під час реалізації проєкту «Парламентська підзвітність сектору безпеки в Україні». Усе задля того, щоб реформа безпекового сектору в Україні продовжувала рухатися у правильному напрямку, а оборонна галузь продовжувала свій розвиток за найкращими міжнародними стандартами

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%