Читаєте: Моніторинг роботи Верховної Ради ІХ скликання за 7 сесію (за лютий 2022)

Моніторинг роботи Верховної Ради ІХ скликання за 7 сесію (за лютий 2022)

Останній «мирний» місяць для ВРУ – яким він був?

Результати моніторингу роботи Верховної Ради України за перші 23 дні лютого 2022 року.

Моніторинг 7 сесії відрізняється від попередніх, адже 24 лютого розпочалося повномасштабне вторгнення росії. Це змінило режим роботи Верховної Ради. Нові умови роботи ВРУ заслуговують окремого аналізу, але поки наші аналітики підготували моніторинг роботи останнього місяця звичайного режиму роботи парламенту (з 1 до 23 лютого), який теж не може залишитися непоміченим.

Цей моніторинг охоплює лише 23 дні, тому потрібно прояснити основні принципи інтерпретації отриманих даних.

Якщо якісь дані вибиваються із загальної посесійної тенденції, то в більшості випадків це може бути пояснене випадковістю і, з великою ймовірністю, якби 7 сесія відбувалася за нормального режиму, то в подальші місяці ця тенденція вирівнялася би. Водночас дані, що підтверджують (продовжують) тенденцію попередніх сесій, скоріше за все, дійсно свідчать про продовження такої тенденції.

Усталені тенденції в роботі парламенту

За лютий зареєстрували 82 законопроєкти і прийняли 29 законів. Якщо порівняти перші місяці весняних сесій, то помітним стає продовження тенденції зі зменшення кількості зареєстрованих законопроєктів.

Так само продовжується тренд на збільшення кількості законопроєктів з великою кількістю підписантів. Майже дві третини депутатських законопроєктів та три чверті всіх ухвалених в цілому законів мають 8 або більше підписантів. А рекорд цього місяця – 139 підписантів в одному законопроєкті.

Це означає, що в лютому законопроєктами мали вищий рівень політичного погодження.

Проте в лютому зменшилася частка законопроєктів, прийнятих у другому читанні та в цілому, в порівнянні з 5-6 сесіями. Це може бути як випадковість (через обмежений період моніторингу), так і специфікою законопроєктів, адже щонайменше 2 з них стосувалися підготовки до повномасштабного вторгнення.

Щодо пленарного часу, то розгляд законопроєктів Президента, Уряду чи депутатів від фракції «Слуга народу» далі займає найбільше часу – 84,7%. Це відповідає тенденціям минулих сесій.

Час від реєстрації до прийняття законопроєктів продовжив зростати. Він зростає з кожною новою сесією, це відбувається за рахунок розгляду та прийняття законопроєктів з попередніх сесій, які не були розглянуті раніше через обмеження «пропускної здатності» Верховної Ради.

Ще однією позитивною тенденцією лютого 2022 року було зменшення частки законів, які приймалися з порушенням Регламенту, проте було систематичне порушення строків розгляду пропозицій Президента до ветованих законопроєктів.

Особливості лютого

Оскільки лютий був останнім місяцем перед повномасштабним вторгненням росії, це відобразилося на законодавчому процесі. 23 лютого прийняли одразу два законопроєкти, що були зареєстровані в цей же день.

Така ситуація є порушенням Регламенту, що створює ризики для легітимності таких законопроєктів та закладає підстави для їх оскарження. При цьому зрозуміло те, що у разі нагальної потреби законопроєкти мають прийматися у найкоротші терміни. Однак законні приписи також мають бути виконані. Це, у свою чергу, підіймає питання створення особливих процедур, які б дозволяли приймати законопроєкти без деяких супровідних документів або подавати і ознайомлюватися з такими документами у найкоротші строки. Такі процедури могли б мати особливих ініціаторів (наприклад, Президент чи Кабмін або ж потребувати подання від Голови Верховної Ради).

Крім того, ми помітили незвичний формат розгляду ратифікацій та міжнародних угод. Раніше вони розглядалися пакетним голосуванням, тому на кожну витрачалося всього декілька десятків секунд, але у лютому багато ратифікацій та угод розглядали більше 10 хвилин. Це може бути пов’язано з бажанням народних депутатів показати свою патріотичну позицію під час обговорення угод щодо виходу з СНД на тлі загрози повномасштабного вторгнення.

Ще одна особливість лютого 2022 – це велика частка законопроєктів «у підвішеному стані».

Деякі законопроекти не підписуються Президентом. Станом на кінець 6 сесії таких підвищених законопроєктів було вже 12. А протягом лютого 2022 було прийнято ще 4 законопроєкти, що не були ні підписані, ні ветовані Президентом. 15-денний строк їх підписання припадав на кінець лютого-початок березня.

Зрозуміло, що в Президента були інші нагальні справи, спричинені повномасштабним вторгнення росії, однак законопроєкти досі знаходяться в підвішеному стані.

Про інші деталі та особливості роботи Верховної Ради в останній місяць перед повномасштабним вторгненням – у нашому моніторингу.

Це дослідження підготовано за фінансової підтримки Швеції.

Завантажити моніторинг у форматі PDF:

Інші спецпроєкти

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%