Читаєте: Лабораторія презентувала Посібник із підготовки оцінки законодавчого впливу

Лабораторія презентувала Посібник із підготовки оцінки законодавчого впливу

Лабораторія законодавчих ініціатив та Парламентський центр Канади у співпраці із програмою PROTECT презентували посібник із підготовки оцінки законодавчого впливу для представників Міністерства оборони України.

Оцінка впливу — це важливий етап у процесі ухвалення рішень, який дозволяє визначити та оцінити майбутні наслідки та ймовірні впливи запропонованих рішень до того, як вони будуть ухвалені і впроваджені. Закони (або більш широко – державні політики) приймаються з визначеною метою та очікуваним результатом. Оцінка того, як закон (або інші інструменти державної політики) досягне мети, є вагомою частиною законодавчого контролю.

Оцінка впливу як аналітичний інструмент використовується в процесі розробки політики у багатьох урядах в усьому світі. Однак для України оцінка впливу усе ще не є поширеним явищем для законотворців.

“Одна з проблем, з якою ми зіштовхувалися в парламенті протягом багатьох років роботи – це часто нерозуміння парламентарями важливості якісного експертно-аналітичного супроводу. І, власне, одна із задач цього посібника – це пояснити законодавцям цінність інформації, аналітики, обґрунтування у процесі ініціювання та розгляду законодавчих ініціатив”
Олександр Заславський
директор аналітичного напряму Лабораторії законодавчих ініціатив

Лабораторія законодавчих ініціатив та Парламентський центр Канади працювали разом з двома комітетами ВРУ – Комітетом з питань правоохоронної діяльності та Комітетом з питань інтеграції України до Європейського Союзу – над адаптацією канадського досвіду проведення оцінки законодавчого впливу на український контекст.

“Одним із ключових напрямів нашого проєкту є підтримка Комітетів Верховної Ради України у підсиленні їхньої законодавчої роботи з питань реформування сектору безпеки і оборони. Півтора роки тому ми їм запропонували методологію оцінки впливу законопроєктів. І з тих пір вони почали активно користуватися методологією у розгляді законопроєктів, незважаючи на складні умови, пов’язані з російською агресією”
Анастасія Шталтовна
програмна та комунікаційна координаторка Парламентського центру (Канада)

У рамках проєкту обидва комітети ВРУ значно покращили свої навички у проведенні оцінки законодавчого впливу. Загалом було підготовлено 18 аналітичних документів: 8 – Комітетом з питань правоохоронної діяльності, 10 – Комітетом з питань інтеграції України в ЄС.

Підготований за результатами роботи посібник є описом методології оцінки законодавчого впливу, законодавчої процедури в Канаді та Україні, а також досвіду підготовки оцінки двома комітетами ВРУ — Комітету з питань правоохоронної діяльності та Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

“Завдяки чітким поясненням і корисним шаблонам, цей Посібник стане корисним і простим гідом у використанні, який допоможе аналітикам у їхній роботі з підготовки більш глибинних оцінок впливу законопроєктів. Ці оцінки, у свою чергу, допоможуть парламентарям бути впевненими, що вони володіють інформацією, аналізом і ясністю, необхідними для прийняття обґрунтованих рішень”
Рік Стюарт
експерт з оцінки законодавчого впливу з Канади

Застосування канадського досвіду проведення оцінки законодавчого впливу в Україні сприятиме більш глибинному вивченню проблеми, яку вирішує законодавча ініціатива, її причин, і в результаті – визначенню прогнозу наслідків у разі прийняття законопроєкту. Систематичне використання цією методики допоможе підвищити якість законопроєктів і сприятиме до зменшення законодавчого спаму.

Надалі планується проведення тренінгів, підготовка навчальних матеріалів та поширення цього досвіду серед інших комітетів Верховної Ради України.

Посібник підготовано в рамках проєкту «Парламентська підзвітність сектору безпеки в Україні» (PASS Ukraine) за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади (GAC) та Програми розбудови миру та стабілізації (PSOPs) у партнерстві із Верховною Радою України.

Ви можете прочитати детальніше про це тут:

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%