Читаєте: Аналітика дня: «Дірки» в американський демократії

Аналітика дня: «Дірки» в американський демократії

Слідкуєте за виборами в США? Ми теж. А поки ситуація з голосами і результатами тільки набирає обертів – розповідаємо про найбільш суперечливі і скандальні вибори в Америці, які відбулися у 2000 році.

Конституційний суд спричинив політичну кризу в Україні. Але суди впливають на політику не тільки в Україні. Як пов’язані рішення Верховного Суду США та виборів американського президента?

3 листопада завершився виборчий період у США. Результати цих виборів вплинуть не лише на громадян Америки, але й на політичні та економічні процеси в інших країнах. Тому за перебігом кампанії та підрахунком голосів слідкуватимуть в усьому світі.

Будь-які вибори, проведені у 2020 році, є особливими через виклики пандемії. Однак у США, які піддались вірусу найбільше, виборчий процес змінився до невпізнаваності. Рекордна кількість виборців проголосували задовго до дня виборів, надіславши бюлетені поштою.

Оскільки кожен штат має власні закони, процедура підрахунку голосів відрізняється – кілька штатів дозволяють рахувати бюлетені, що надійдуть навіть після дня виборів за умови їх своєчасного відправлення, а деякі штати почали рахувати голоси заздалегідь і вже скоро матимуть результати. Серед останніх – кілька так званих “хитких штатів” (swing states), штати, де кандидати від двох основних партій мають рівні шанси бути обраними. На цих виборах такими штатами є, наприклад, Пенсильванія та Північна Кароліна, де до моменту закриття виборчих дільниць вже було підраховано близько 80% бюлетенів.Однак одним з найбільш проблемних «хитких штатів» традиційно залишається Флорида – саме цей штат неодноразово вирішував долю американських виборів.

У 2000 році розрив між кандидатами Джорджем В. Бушем (Республіканська партія) та Альбертом Гором (Демократична партія) становив менше 1%, і вибори вирішувалися саме у Флориді, де підрахунок показав, що Буш виграє Флориду з таким маленьким відривом (всього 537 голосів), що закон вимагав перерахунку.

Перерахунок також вимагали через невизначеність щодо великої частини бюлетенів у вигляді перфокарт, в яких автоматичні машини для голосування неправильно зробили перфорацію (так звані «hanging, dimpled, or pregnant chads», не до кінця пробиті, увігнуті або вигнуті перфорації напроти обраного кандидата) – виникли суперечки щодо зарахування таких бюлетенів або ж ступеню перфорації, який можна зарахувати. Вже після виборів, експерти порахували, що якби підрахунок відбувся по всьому штату Флорида, більшість із бюлетенів із проблемною перфорацією були б зараховані, і штат Флорида, а з ним і вибори, виграв би Ел Гор.

Однак у справі «Буш проти Гора» Верховний Суд США прийняв скандальне рішення про скасування перерахунку голосів, озвучивши дуже політичну мотивацію уникнення «непотрібної і невиправданої хмари» над легітимністю Буша. Таким чином, за законами штату, всі голоси Флориди (навіть ті, що були віддані за Гора), перейшли до Буша, що й визначило його перемогу.

Це рішення до сьогодні вважається спірним та серйозно підважило як репутацію Верховного Суду, так і легітимність обраного президента.

Сценарій 2000 року, коли долю виборів в США вирішували маленькі дірочки в бюлетенях та 9 суддів, є малоймовірним, оскільки боротьба навряд чи зведеться до одного штату. Однак результати цих виборів навряд будуть менш скандальними, з огляду на умови проведення виборів, а також велику кількість судових позовів. Машини для голосування з тих пір замінили на електронні, але надскладний американський виборчий процес ймовірно потребує більш серйозних змін та реформ у майбутньому.

Інші аналітичні матеріали

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%