Читаєте: Теорії змови і коронавірус

Теорії змови і коронавірус

У зв’язку з пандемією коронавірусу, яка забрала вже майже сотню тисяч життів по всьому світу, а також спричинила безпрецедентні карантинні заходи з радикальним обмеженням прав громадян, у масовій свідомості неминуче виникають запитання: хто винен в епідемії коронавірусу? Кажани? Панголіни?

Реальна відповідь може бути значно складнішою, оскільки потребує чималих наукових зусиль, і, можливо, не менших зусиль для пояснення вузькопрофільних знахідок широким верствам населення. До того ж вчені, як правило, не дають 100% однозначну і коротку відповідь, а пропонують багатосторінкові звіти з гіпотезами та купою даних, які ці гіпотези підтверджують або заперечують.  Якщо ж Ви «точно» і «негайно» хочете знати, хто винен в пандемії, то альтернативою тривалим і складним пошукам та поясненням можуть бути так звані «теорії змови». Вони «відкриють Вам очі» і розкажуть «справжню правду» не лише про винуватців коронавірусу, але й про винуватців інших історичних епідемій. Пропонуємо Вам ознайомитися з деякими з цих теорій та самостійно віднайти історичні паралелі.

Пандемія чуми

Чорна смерть 14-го сторіччя. Хто винен? Як тоді вважалося – юдеї. Вони отруювали колодязі, річки та інші джерела води. Іноді додавалося, що юдеї робили це на прохання і за фінансової підтримки «короля маврів», який втомився від постійних поразок від християн. Або ж юдеї домовилися з «королем сарацин» про те, що вони отримають Єрусалим, якщо віддадуть Париж сарацинам. Для цього юдеї підкупали людей вже інфікованих чумою, щоб вони розносили хворобу та отруювали водоймища.

Є декілька рецептів отрути, яку нібито використовували нащадки Юди. Наприклад: суміш з голови ящірки, лап жаби, жіночого волосся та чорної смердючої рідини. Інший «рецепт» – порошок з християнських сердець, павуків, жаб, ящірок, людського м’яса та освяченого хліба. Паралельно з цим, юдеїв звинувачують у кривавому наклепі, у якому юдеї використовують кров християнських немовлят у своїх релігійних обрядах та здійснюють людські жертвоприношення.

Насправді що чума поширювалася і в тих поселеннях, де не було єврейських общин, а там, де такі общини були, юдеї помирали від чуми так само, як і християни. Тим не менш, наслідком таких вірувань стала хвиля єврейських погромів.

Єврейські погроми під час чуми (1356 рік)

У 21 сторіччі обвинувачення в отруєнні колодязів сумішшю з жаб, ящірок й павуків та звинувачення у кривавій вакханалії виглядають дещо дико. Але теорії змови живі і квітнуть рясно й понині, адже часто дають прості і зрозумілі відповіді, які знаходять відклики у масовій стереотипній свідомості. Відмінність в тому, що тепер теорії змови переключилися з етно-конфесійних груп на ворожі уряди або таємні чи не дуже організації (частина з яких все одно досі пов’язується з обраним народом). Пентагон, ЦРУ, НАТО, Держдеп, Більдербержський клуб, ілюмінати, масони, китайські чи радянські комуністи, іноземні агенти, Рокфеллер, Сорос, інопланетяни, рептилоїди з планети Нібіру та багато інших. Усі вони винаходять секретну зброю чи просто вступають в таємну змову з метою винищення частини населення, отримання всесвітнього контролю тощо. Такі тенденції характерні і для 20, і для 21 сторічь.

Іспанка

Епідемія іспанки забрала життя понад 20 млн людей, в тому числі й німців. Тим не менш, деякі газети стверджували, що іспанський грип є німецькою зброєю: німці на своїх підводних човнах завезли іспанський грип до Бостону для того щоб виграти війну. За іншою версією, німецька фармацевтична компанія «Байер» додавала бацили іспанського грипу до аспірину і, коли людина намагалася втамувати головний біль, заражалася грипом. Цікавим є й те, що в різних державах «іспанський грип» називався по різному: в Мадриді – «Неаполітанський солдат», в Італії – «німецька хвороба», в Німеччині – «російська чума», в Росії – «китайська хвороба» та «іспанка», а в Японії – «американська хвороба». Прикметним є те, що мало не кожну масову хворобу в часи війни називали на ім’я «супостата», як, наприклад, неодноразово відбувалося з сифілісом.

Іспанський грип. Фото: Universal History Archive

Соціалістичні країни часто звинувачували США у використанні біологічної зброї та розповсюдженні хвороб на їхній території. Під час Корейської війни США нібито спеціально закидували комах та павуків, що розносили чуму, холеру, менінгіт та енцефаліт на території північної Кореї та північного Китаю. Фідель Кастро звинувачував США в поширенні тропічних хвороб (лихоманка Денге та геморагічний кон’юнктивіт) на території Куби. Радянські газети 1982 року писали, що США під виглядом антималярійної програми в Пакистані розробляють особливо небезпечний вид москітів, що буде використовуватися як біологічна зброя в Афганістані. Після таких звинувачень Пакистан вигнав голову американського дослідницького центру з країни.

ВІЛ/СНІД

ВІЛ/СНІД теж часто зображали як вигаданий у США вірус для знищення чорношкірого населення. Радянська пропаганда стверджувала, що СНІД був винайдений у форті Детрік і використовувався як біологічна зброя. Зокрема американська програма вакцинацій в Заїрі ніби розроблялася для поширення СНІДу. Такі теорії досі живі. У 2005 році близько половини афроамериканців вважали, що СНІД є творінням людини. Ідею про штучність СНІДу виказував і міністр охорони здоров’я Південної Африки у 2000 році, і перша африканська лауреатка Нобелівської премії з миру у 2004.

Теорії змови коронавірусу

А хто ж вигадав коронавірус? Здавалося б, у часи нанотехнологій та безпрецедентної прозорості діяльності урядів теорії змови мали відійти на задній план і стати притулком маргіналів. Однак, як виявилося, ані масова освіта, ані тотальне покриття інформаційними ресурсами мало не кожного кроку фізичних та юридичних осіб, не спричинило вимирання «юдео-масонської архаїки». Навіть, здається, навпаки – кількість та варіації пояснень в дусі «отруєних колодязів» у сьогоднішньому глобалізованому світі лише збільшуються. Пропонуємо ознайомитися лише з деякими такими теоріями.

1. Коронавірус придумали в Пентагоні та ЦРУ або в USAID, як біологічну зброю для того, щоб протистояти геополітичним суперникам США – китайцям та росіянам. Причому до Китаю його завезли американські солдати, що брали участь у світових військових іграх, які проходили в Ухані в жовтні 2019 року. Іноді його приписують навіть особисто Дональду Трампу, що раніше вручав корони на своєму конкурсі краси, а потім переключився на коронавірус. Винен не обов’язково особисто Трамп, за іншою версією, – це американські банкіри профінансували біолабораторії, щоб вони створили коронавірус, і використовують його як зброю для досягнення світового панування. Потім відбудеться чіпування людей та зниження народжуваності. Іноді ж, навпаки, Дональд Трамп та Володимир Путін зображуються союзниками, що боряться проти Нового світового порядку, а коронавірус є фінальною битвою цього протистояння.

2. З іншої сторони океану звинувачують китайських комуністів в тому, що вони придумали коронавірус, щоб ослабити весь світ і стати світовими господарями. Згідно з цією версією, коронавірус був придуманий у дослідницькій лабораторії 4 рівня в Ухані. Потім його або використали як біозброю або ж він був випущений «на волю» випадково через погану систему безпеки. Більше того, версії про комуністично-китайське походження вірусу озвучують досить значні та близькі до Трампа фігури американської політики – Стів Бенон та Раш Лімбо. При цьому, майже чверть американців вважає, що коронавірус був вигаданий в лабораторії.

3. Коронавірус придумали фармацевтичні компанії та виробники антисептиків з масками, для того щоб отримати надприбутки.

4. Коронавірус придумали наймогутніші люди світу, серед яких Білл Гейтс, Воррен Баффет та Девід Рокфеллер, з метою вирішити проблему перенаселення Землі. Причому іноді версія про змову фармацевтичних компаній поєднується з версією про залучення Білла Гейтса, який фінансує кампанією вакцинацій в Африці.

5. Коронавірус був придуманий керівниками глибинної темної держави (щось на зразок таємного світового уряду). Метою є доведення людей до стану критичної паніки з подальшою поголівною вакцинацією, чіпізацією, встановленням тотального контролю. Іноді використовується більш легка версія цієї теорії – коронавірус є великим соціальним експериментом для того, щоб подивитися, наскільки сильні репресії (обмеження в правах) будуть прийняті населенням без підняття бунту.

6. Одним з засобів поширення коронавірусу є 5G зв’язок, про це йшлося в одному з відео, що набрало мільйонні перегляди. Відео видалили, а супутні плітки намагалися заблокувати. І все б нічого, тільки на початку квітня у Великій Британії було спалено понад 20 вишок зв’язку, частина з яких була оснащена лише 3G та 4G.

Загалом же коронавірус не породив поки принципово нової торії змови. Змова лабораторій, банків, фармацевтичних кампаній, таємних урядів, або інтриги конкретного уряду недружньої країни – це теми, які існували і під час попередніх епідемій і, насправді, не потребують епідемій взагалі. Це більш-менш усталені об’єкти обвинувачень теорій змови, а епідемія коронавірусу просто додає до інших змов ще й коронавірус.

Але, можливо, дійсно цей вірус все ж біологічна зброя? Якби коронавірус і створили штучно (а вчені довели, що це не так), то, як біологічна зброя, коронавірус дуже неефективний. Смертність від нього не перевищує 10%, за найбільш песимістичними підрахунками. Для порівняння – сибірка (Anthrax) може призводити до смерті у 50-90% випадків. Вірус вражає громадян усіх країн, завдаючи їм величезних втрат (як людських так і економічних), тому версія про те, що країна А використала коронавірус проти країни В – теж не витримує критики, адже страждають обидві сторони. Врешті, і США, і Китай зацікавлені у світовій торгівлі чи не найбільше, а коронавірус б’є по торгових оборотах.

Широта та глибина теорій змови дійсно вражає. Як виникає така кількість теорій змови і чому вони набувають такого впливу в часи епідемій? Є багато пояснень, але в цій статті варто згадати два з них.

  1. Соціальна параноя. В умовах невизначеності та невідомості, за наявності значної загрози, люди намагаються створити для себе цілісну, несуперечливу картину світу, у якій все чітко і зрозуміло, забезпечуючи таким чином уявний контроль над епідемією. І тут на допомогу приходять теорії змови, які пропонують прості для зрозумілі для громадян (небіологів, нехіміків, немедиків та інших «не») пояснення.
  2. Політичний інструмент. Хоча епідемія поставила частину нормального життя на карантин, але політика не знає карантину. Тому задля збільшення своєї влади, уникнення відповідальності чи дискредитації політичних опонентів деякі політики вигадують, запускають або просто підтримують деякі теорії змови.

Ці два пояснення не взаємовиключні. Соціальна параноя дійсно зростає під час епідемій, а політики використовують її як інструмент у своїй неспинній боротьбі.  

Для унаочнення можна подивитися в сторону північного сусіда України. Чи дійсно російські урядовці вважають, що ФБК Навального розповсюджує коронавірус або навіть роздає лікарям маски, що інфіковані коронавірусом? Можливо самі урядовці в це не вірять, але теорію змови, яка полягає у зображенні громадської організації як іноземного агента та шпигуна (до речі нещодавно ця російський теорія змови потрапила і на територію України у вигляді «соросят») тепер адаптували до умов епідемії. І тепер ця теорія змови, що використовується для підтримки влади у неепідемічні часи, застосовується й під час епідемії.

Теорії змови можуть здаватися безневинними казками. Але це не так. У середньовічній Європі вслід за розповсюдженням таких казок почалися криваві єврейські погроми, а в сучасній Британії – знищення вишок зв’язку.  Переконання ж, що коронавірусом інфікуються лише, наприклад, китайці може призвести до поширення епідемії серед не китайців, тобто до реальних людських жертв. Не варто забувати і про інші ефекти як наприклад – посилення авторитаризму (якщо громадян країни успішно переконають, що демократія – це масонська змова, а демократи поширюють біологічну зброю США – коронавірус). Тому теорії змови не є безневинними казками.

Отже, поширення епідемій завжди співпадало з поширенням теорій змови. Соціальна параноя під час епідемій вміло використовується як політичний інструмент. Отруєння колодязів сумішшю з жаб й павуків відділене від біологічної зброї й чіпізації дистанцією у 650 років, але ідея того, що епідемія викликана змовою, – живе досі.

P.S. Насправді ж неважливо, вигаданий коронавірус чи ні. Уряд під контролем рептилоїдів найближчим часом все одно його знищить, розпиливши хімікати з вертольотів, тому зачиняйте вікна на ніч.

Інші аналітичні матеріали

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%