Читаєте: Аналітика дня: Парламенти на карантині

Аналітика дня: Парламенти на карантині

Політики мають високий шанс захворіти на коронавірус, тоді, можливо, варто заборонити їх масові зібрання – засідання парламентів?

Можна говорити про принаймні дві форми захисту парламентарів від поширення інфекцій.

Це обмеження доступу до будівлі парламенту для недепутатів та перенесення засідань.

Обмеження доступу до будівлі парламенту недепутатів доволі широко практикується в нинішній ситуації. Багато європейських парламентів вже ввели такі заходи. Вони полягають у забороні екскурсій, парламентських слухань, зустрічей, семінарів, культурних подій, що проходять в парламенті. При цьому парламент продовжує працювати як законодавчий орган – там відбуваються пленарні засідання та приймаються законодавчі акти. Для прикладу, Європарламент ще на початку березня відмінив понад 100 заходів, були перенесені комітетські слухання та делегації для спостереження за виборами. Єдиний нескасований захід – виступ Грети Тунберг. У цей час Президент Європарламенту – Давид Сассолі відправився на двотижневу самоізоляцію через відвідини Італії.

Другий спосіб полягає в перенесенні засідань. Наразі вже в трьох державах засідання парламентів національного рівня були перенесені у зв’язку з коронавірусом.

В Ірані засідання Ісламської Консультативної Ради були перенесені на невизначений термін, «до подальшого повідомлення». Це сталося ще 28 лютого і не безпідставно, оскільки станом на березень близько 10% іранських парламентарів були інфіковані коронавірусом, а декілька з них померли.

Декілька днів тому свої засідання на місяць, до 20 квітня, переніс парламент Канади. Напередодні рішення про перенесення засідання стало відомо, що на коронавірус захворіла дружина прем’єра Канади Джастіна Трюдо – Софі.

Хвора на коронавірус дружина прем’єра і в Іспанії. І там теж перенесли засідання парламенту. Проте, на відміну від Канади, іспанська передісторія цікавіша. 9 березня лідер іспанської праворадикальної партії «Голос» – Хав’єр Ортега Сміт потрапив до лікарні з лихоманкою. До цього він взяв участь у дев’ятитисячному мітингу, що проходив 8 березня. Там він обіймався та цілувався з десятками своїх прихильників. У результаті, усі 52 депутати від іспанського «Голосу» самоізолювалися, а Хав’єр Ортега виступив з критикою уряду, який вчасно не запровадив обмеження на масові заходи. Урешті-решт 12 березня іспанський парламент переніс свої засідання зі звичайної повістки дня на 2 тижні. Це означає, що у разі необхідності парламент збереться та буде приймати необхідні рішення, переноситься лише планова повістка дня. Вже на 24 березня заплановано засідання, на якому буде розглянуто питання затвердження деяких нормативних актів. Свої засідання переносять і регіональні легістратури, як наприклад це зробив регіональний парламент Андалусії, що переніс засідання на тиждень.

У чому ж різниця між іранським Меджлісом та парламентами Іспанії та Канади? В авторитарному Ірані засідання перенесли на необмежений термін, там парламент не є центром прийняття рішень, тому неважливо, коли Меджліс збереться знову. Натомість Іспанія та Канада є країнами демократичним. В демократичних країнах парламент відіграє важливу роль – він виконує законодавчу функцію та контролює виконавчу владу. Парламенти демократичних держав затверджують надзвичайні заходи уряду, такі як обмеження основних прав та свобод людини або додаткові бюджетні витрати. Це потрібно, щоб не допустити узурпації влади з боку уряду.

Канадський парламент переніс свої засідання лише після того, як надав уряду надзвичайні повноваження з управління бюджетом. Тепер уряд Канади може здійснювати додаткові витрати для боротьби з епідемією без погодження з парламентом. Іспанський парламент переніс свої засідання з можливістю швидко зібратися та ухвалити потрібні надзвичайні заходи або витрати. Європарламент же не переніс своїх засідань, тому, що «No virus can block democracy» (пер. – «жоден вірус не заблокує демократію»), за словами Давида Сассолі.

Можна згадати і про постанову 3218, яку ВРУ прийняла 17 березня. Верховна Рада перенесла парламентські слухання та пленарні засідання, присвятивши час до 3 квітня роботі в комітетах. І це слушне рішення, адже вже наступного дня, 18 березня, в одного з українських парламентарів виявили коронавірус. При цьому депутат контактував із колегами, коли вже міг бути інфікований.

У разі необхідності, ВРУ може оперативно зібратися за рішенням Погоджувальної Ради. Тобто прийняття постанови 3218 можна вважати позитивом.

Отже, перенесення засідань парламенту в демократії здійснюється відповідально та зважено, на чітко визначений час. Парламент, що є центром прийняття рішень, має змогу терміново зібратися в разі кризової ситуації, для затвердження надзвичайних заходів уряду або додаткових витрат.

Інші аналітичні матеріали

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%