Читаєте: Дослідження становища вимушених мігрантів з України за кордоном і їхніх планів щодо повернення в Україну

Дослідження становища вимушених мігрантів з України за кордоном і їхніх планів щодо повернення в Україну

Україна сьогодні проходить крізь чи не найбільший виклик у своїй історії через загрозу, яку принесла росія, розв’язавши у 2022‐му повномасштабну війну на території нашої держави. І вже майже два роки триває боротьба за незалежність і можливість самостійно обирати власне майбутнє. Військова агресія рф спровокувала масштабні кризи, зокрема економічну та демографічну. За даними Державної служби статистики, напередодні повномасштабної війни, у листопаді 2021 року, в Україні проживало майже 41 млн осіб.

Ця цифра є радше приблизною і може мати суттєву похибку, адже востаннє повний перепис населення нашої держави проводився більше 20 років тому— у 2001‐му. Згідно з його результатами, тоді в Україні проживало 48,5 млн людей. А після майже року війни, станом на 1 січня 2023‐го, згідно з припущеннями Інституту демографії та соціальних досліджень, чисельність населення України становила від 28 млн до 34 млн осіб.

Це в майбутньому загрожує Україні поглибленням демографічної кризи, адже в основному серед вимушених мігрантів— жінки молодого та середнього віку з дітьми. Відбувається роз’єднання сімей, що негативно впливає на сімейні відносини. Так, за перше півріччя 2023‐го кількість розлучень в Україні збільшилася втричі4. Поглиблення демографічної кризи може призвести до значного дефіциту робочої сили, а відтак— стати вагомим фактором, що підриватиме економічну спроможність держави.

У дослідженні ми сконцентрували увагу на тому, якими є плани вимушених мігрантів щодо повернення в Україну, що може вплинути на їхнє рішення повернутися в Україну або ж залишитися за кордоном і що в такому випадку може змотивувати їх змінити своє рішення.

Розробка державної політики повернення вимушених мігрантів поряд із стимулюючими заходами, зокрема для подолання майбутнього дефіциту робочої сили, мають стати невід’ємною складовою повоєнного відновлення, що реалізовуватиметься в межах Плану відновлення України від наслідків війни, який спрямований на прискорення стрімкого економічного зростання.

Цей звіт підготовлено в рамках проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», що реалізується за підтримки ЄС. Зміст звіту є винятковою відповідальністю ГО «Лабораторія законодавчих ініціатив» та не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Ви можете прочитати детальніше про це тут:

Інші аналітичні матеріали

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%