Читаєте: Презентація дослідження щодо Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на Майстерні майбутнього

Презентація дослідження щодо Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на Майстерні майбутнього

У співпраці з:

13 грудня Лабораторія законодавчих ініціатив взяла участь у Майстерні майбутнього «Державна політика сприяння розвитку громадянського суспільства: досвід реалізації та наступні кроки».

На заході були присутні більше 100 представників громадського сектору та органів виконавчої влади.

Фото: Рада Європи

На початку Майстерні майбутнього учасники ознайомилися зі стандартами Ради Європи у сфері розвитку громадянського суспільства та громадської участі.

Фото: Рада Європи

Зокрема, Мері-Енн Хеннесі, голова відділу громадянського суспільства Ради Європи зазначила: «Право участі громадян у процесі прийняття державних рішень – це одне із першочергових та невід’ємних прав людини! Запорукою ефективності такого процесу може бути лише відкрита та чесна комунікація між усіма учасниками. Тому основною метою сьогоднішнього заходу стане систематизація форм участі громадян, де буде відчутна роль та відповідальність кожного. Адже лише стратегія зможе привести до системних, динамічних та інноваційних змін!»

Фото: СКМУ

У свою чергу, Анна Рурка, президентка Конференції міжнародних неурядових організацій при Раді Європи, привітала учасників із нагодою попрацювати разом та наголосила: «Участь – це завжди процес двостороннього навчання, де кожен учасник вчиться чомусь від іншого. Лише за умови поваги до відкритості – як влади, так і громадського сектору, доступності – використання мови, яка зрозуміла для громадян, інклюзивності – включеності усіх груп до процесу прийняття рішень ми зможемо побудувати чесний та прозорий діалог усіх зацікавлених стейкхолдерів. Devil is in the details – основне правило успіху під час побудови такого діалогу!»

Також під час Майстерні були презентовані результати моніторингового дослідження реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки.

Фото: Рада Європи

«Насправді це не кінець роботи. Ми маємо ще цілий рік. За цей час можна ще багато встигнути зробити, якщо якісно це обговорити, презентувати і донести до стейкхолдерів. Тут є величезна роль місцевих організацій, тому що не всі великі справи завжди робляться в центрі. Досвід багатьох країн світу показує, що саме локальні ініціативи задають вектор розвитку на майбутнє», – сказала Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко.

Звіт підготувала Лабораторія законодавчих ініціатив на запит Секретаріату Кабінету Міністрів України та за фінансової підтримки Ради Європи в рамках її проекту «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні».

Після презентації розпочалася практична частина Майстерні. Учасники, розділені на групи, пройшли три етапи обговорення. Під час першого – фази критики – вони дискутували щодо перешкод для розвитку громадянського суспільства в Україні. Разом представники громадянського суспільства і влади виокремили 97 проблем.

Фото: Рада Європи

На другому, візійному, етапі учасники напрацьовували ідеальний варіант розвитку громадянського суспільства в Україні. А під час останнього етапу – фази реалізації – вони разом обговорювали реальні кроки для подолання проблем та подальшої державної політики у цьому напрямку. Спільно було запропоновано 60 заходів та активностей.

Фото: Рада Європи

Далі залишається тільки усе заплановане виконати у 2020 році, а також у майбутній Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства.

https://www.facebook.com/AgencyforLegislativeInitiatives/videos/2649272585138169/

Ознайомитися з результатами дослідження:

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%