Читаєте: Парламентський діалог з українськими законодавцями

Парламентський діалог з українськими законодавцями

Учасники:

  • Девід Донат Каттін, Генеральний секретар, Міжнародна мережа Парламентарі за «Глобальну дію» (PGA);
  • Алі Ехсассі, Член Парламенту (Канада), Голова Всепартійної парламентської групи із запобігання геноциду та іншим злочинам проти людства; Голова Національної групи Міжнародна мережа Парламентарі за «Глобальну дію» (PGA Canada) та член правління PGA;
  • Аніта Ванденбелд, Членкиня Парламенту (Канада), Парламентський секретар міністра міжнародного розвитку;
  • Євгенія Кравчук, Народна депутатка України, Членкиня PGA, Заступниця Голови фракції «Слуга народу» у Верховній Раді України, Заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики;
  • Іванна Климпуш-Цинцадзе, Народна депутатка України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України (2016 – 2019);
  • Марина Бардіна, Народна депутатка України, Членкиня PGA, Заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, Голова підкомітету з питань дотримання Україною міжнародних зобов’язань у сфері прав людини та гендерної політики;
  • Кастурі Патто, Членкиня Парламенту (Малайзія), Президентка PGA.

12 травня на 78 день повномасштабної війни, яку розв’язала російська федерація проти України ми провели захід, метою якого було донесення інформації про нескінченні воєнні злочини проти народу України, поточну ситуацію та позицію ЛЗІ та українських парламентарів до світової спільноти з «перших вуст».

Тому, в контексті своєї діяльності та враховуючи, конституційно визначену роль Парламенту (Верховної Ради України) у питаннях війни та миру, територіальних змін та ратифікацій міжнародних угод, Лабораторія законодавчих ініціатив у партнерстві з Парламентським центром (Канада) в рамках проекту «Парламентська підзвітність сектору безпеки і оборони України» (PASS Ukraine), який реалізовується за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади (Global Affairs Canada), Програми розбудови миру та стабільності (PSOPs) разом з міжнародною мережею – Парламентарі за «Глобальну дію» (Parliamentarians for Global Action (PGA)), організували та залучили українських, канадських та інших парламентарів країн-членів (PGA), щоб обговорити розвиток подій, роботу та роль українських парламентарів, перспективи протистояння майбутнім загрозам, а також потреби та варіанти міжнародної підтримки в умовах війни.

Міжнародна мережа – Парламентарі за «Глобальну дію» (Parliamentarians for Global Action (PGA)) – платформа, яка об’єднує парламентарів всього світу, як і багато інших майданчиків, що вже використовуються, відіграє свою роль у формуванні єдиного правильного, єдиного можливого ставлення до росії як до країни агресора, країни, якій не місце в сучасному світі, і якої треба позбутися задля спасіння не тільки вже досягнутого світовою цивілізацією, але і всього живого.

Зараз парламентарі, які піддаються все більшому ризику відіграють ключову роль у об’єднанні союзників і друзів з усього світу в спільний об’єднаний фронт: прагнення до миру, справедливості та підзвітності та захисту демократії, її принципам та інститутам. Для цього у заході взяли участь українські парламентарки, дві з яких є членами PGA, – це Євгенія Кравчук та Марина Бардіна, а також Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіли своїм закордонним колегам з якими труднощами вони зараз стикаються у своїй роботі, які подальші плани та яка ключова допомога зараз потрібна, як Україні в цілому, так і Парламенту, зокрема.

Українські депутатки наголосили на необхідності термінового надання Україні подальшої військової та фінансової допомоги, а також введення додаткових санкцій проти російської економіки. Також зачепили тему гуманітарної катастрофи, що розгортається в Україні, відзначивши, що руйнування та людські жертви є немислимими для тих, хто спостерігають здалеку в мирі та безпеці і наголосили, що російське вторгнення завдає шкоди, зокрема українським жінкам, зазначивши, що сексуальне насильство є одним із військових злочинів, які вчиняють російські солдати.

Світлана Матвієнко, виконавча директорка ЛЗІ, проінформувала та нагадала усім учасникам про те, що відбувається зараз у цей час у ці хвилини у нашій країні:

“Вже 78 днів українці ведуть повномасштабну війну з Росією. Це не просто 78 днів боротьби, це 78 днів жаху, постійних злочинів, вбивств мирного населення, дітей, депортації, зґвалтування, викрадення, тортур. Сьогодні CNN оприлюднив чергове відео вбивства мирних жителів. Російські солдати вистрілили в спину двом чоловікам, які ділилися з ними сигаретами. На жаль, це не перше відео і, мабуть, не останнє.

Боротьба, яку веде Україна, важка. Українці воюють не лише за нашу країну. Україна є місцем, де міжнародне право та міжнародний порядок порушуються найжорстокішим чином. Це порушення було скоєно членом Ради Безпеки ООН, державою, яка має бути гарантом світового порядку та міжнародного права. Україна – місце, де вирішується доля майбутнього світового порядку. Українці зараз доводять, що справедливість і порядок важливіші за право сильнішого. Якщо Україна залишиться без допомоги світу, а Росія переможе, це буде чітким сигналом іншим державам, що в 21 столітті неспровокована і невиправдана війна все ще залишається актуальним інструментом.

Україні потрібна допомога в цій боротьбі. Дітям, убитим росіянами, більше не потрібне дитяче харчування, яке надходить у вигляді гуманітарної допомоги – це точні слова нашої першої леді. Насамперед Україні потрібна зброя, бо лише зі зброєю українці можуть звільнити міста, куди повернуться біженці, тільки зброя може запобігти злочинам проти людства, таким як злочини в Маріуполі, Ірпіні, Бучі.

Ми вдячні всім міжнародним партнерам за допомогу. Тут присутні представники канадського парламенту. Парламентський центр. І ми вдячні Канаді за її допомогу. Ми вдячні за зброю, ми вдячні за санкції. Ми вдячні, що Джастін Трюдо особисто приїхав до Києва, демонструючи солідарність з українським народом”

Також Світлана Матвієнко підкреслила, що, хоча Україні в першу чергу потрібна зброя, є й інші важливі сфери. Це питання санкцій проти Росії, це питання введення торгового ембарго проти Росії, введення ембарго на торгівлю енергоносіїв, нафтою і газом. Важливо, щоб нафтовидобувні країни збільшували видобуток, компенсуючи таким чином нафту, яка надходить з Росії.

Поширювати інформацію та розповідати всьому світу про те, що зараз відбувається в Україні надзвичайно важливо, особливо це стосується країн, які досі демонструють недостатній рівень розуміння ролі росії у найбільшій війні за останні 80 років.

Для цього українські парламентарі та парламентарки можуть використати комунікаційні та організаційні можливості мережі PGA, що дозволить безпосередньо контактувати із парламентарями та парламентарками країн, міжнародна позиція яких наразі все ще недостатньо чітка з точки зору боротьби із невиправданою збройною агресією росії. Під час цього заходу парламентарям вже вдалося поговорити з представниками Малайзії та Бразилії. І ми переконані, що за результатами нашої спільної роботи має активізуватися проукраїнський дискурс серед суб’єктів ухвалення рішень тих країн, які досі не мають чіткої позиції, що в свою чергу пришвидшить нашу перемогу в цій війні.

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%