You are reading: Announcement: presentation of research on the factors of return of Ukrainians from abroad

Announcement: presentation of research on the factors of return of Ukrainians from abroad

15 вересня 2023 року Лабораторія законодавчих ініціатив презентуватиме результати дослідження «Становище українських біженців за кордоном та їхні плани щодо повернення в Україну». Дослідження було підготовлене в рамках реалізації проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який фінансується Європейським Союзом.

Захід відбудеться об 11:00 у прес-центрі Українського кризового медіа-центру (м. Київ, вул. Хрещатик, 2 «Український дім»). Реєстрація — за посиланням: https://forms.gle/tNCTekQVbhRZQd3q8.

Контекст. Очікувано, що показники зовнішньої міграції українців різко зросли через повномасштабне вторгнення росії. Що може стати на заваді поверненню вимушених переселенців з-за кордону? У дослідженні аналізували різні чинники: безпекові ризики, страх зустрічі з окупаційними військами, побоювання щодо руйнування житла та продовольчої кризи, рівень адаптації та підтримки в інших країнах, економічні наслідки військової агресії з боку росії — все, що може вплинути на рішення повернутися.

Мета презентації — обговорити описані у дослідженні мотиви та становище вимушених мігрантів у різних країнах — з одного боку, та передумови їхнього потенційного повернення в Україну — з іншого. Власне, в ході дослідження третина опитаних (33,6%) вказали, що найближчим часом навряд чи зможуть пристосуватися до нової країни, «відчути себе в ній, як вдома», а 49% респондентів, навпаки, зазначили, що поступово адаптовуються та пристосовуються до життя у приймаючій країні.

Що? Презентація дослідження «Становище українських біженців за кордоном та їхні плани щодо повернення в Україну»
Де? м. Київ, вул. Хрещатик, 2, «Український дім» (прес-центр УКМЦ). Також буде доступна онлайн-трансляція.
Коли? 15 вересня, 2023, 11:00-12:30
Спікери: Світлана Матвієнко, виконавча директорка Лабораторії законодавчих ініціатив;
Володимир Скрипець, аналітик Лабораторії законодавчих ініціатив;
Олексій Позняк, завідувач сектора Інституту демографії і соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ;
Представник Міністерства соцiальної політики України (уточнюється);
Представники комітетів Верховної Ради України (уточнюється).

Запрошуємо до участі у заході представників ЗМІ. Мова заходу: українська.

Контакти: Марія Герелес,комунікаційна директорка Лабораторії законодавчих ініціатив,mg@parliament.org.ua, тел.: +38 063 531 61 06.

Other news

Subscribe to the newsletter with up-to-date analytics by ALI
You will then be the first to learn about our news and new analytical pieces
62
%