Читаєте: Аналітика дня: Чи важливі етичні стандарти для парламентарів?

Аналітика дня: Чи важливі етичні стандарти для парламентарів?

Чи важливі етичні стандарти поведінки парламентарів?

Про це Директор Аналітичного відділу Лабораторії законодавчих ініціатив Олександр Заславський дискутував на антикорупційному семінарі від Парламентської Асамблеї Ради Європи для українських народних обранців у Гельсінкі (Фінляндія).

З одного боку, в українському правовому полі вже міститься чимало норм, які так чи інакше регулюють поведінку народних депутатів. Та вони розкидані по різних законодавчих актах.

З іншого боку, усе ж більшість питань, пов’язаних зі стандартами поведінки, не врегульована. Це – низька культура діалогу в парламенті, поведінка народного депутата за межами ВРУ, в медіа та соціальних мережах. Більше того, як виявилося під час консультацій з депутатами, багато з них не знали про значну частину чинних норм. Навіть про ті, які викладені в Регламенті.

Може здатися, що найефективніший шлях – це прийняти «ідеальний» Етичний Кодекс, який буде регулювати кожен крок парламентаря. Та це шлях в нікуди. Такий підхід вимагає розробки систем покарань, утворення контролюючих інституцій, на які треба витрачати кошти.

Досвід розвинутих демократій свідчить: ключове – це не покарання. Для формування стандартів значно важливіший процес їх напрацювання. Парламентарі самі повинні визначати для себе, що таке прийнятна поведінка, які моделі існують у суспільстві і якої поведінки суспільство від них очікує. І ніхто за народних обранців цього не може зробити! Прописані норми – це не тільки зміна поведінки, але і результат усвідомлення певних практик. Дотримуватися норм, які органічно не вкладаються у колективну свідомість, значно складніше.

Звісно, можна сказати, що парламент – віддзеркалення суспільства. І підтвердженням цьому є часто не дуже професійна, епатажна поведінка парламентарів, яка толерується або й отримує позитивний відгук у суспільстві.

Та не треба забувати, що парламент і уряд не тільки повинні виконувати волю громадян, але і вести їх за собою, пояснюючи, аргументуючи і демонструючи правильність обраного шляху власним прикладом.

Свого часу Лабораторія вже напрацювала Кодекс етики для парламентарів. І ми досі чекаємо, щоб народні депутати створили й увхалили свій Етичний кодекс. Завжди готові до консультацій!

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%