Читаєте: Аналітика дня: Що не так з «новими обличчями»?

Аналітика дня: Що не так з «новими обличчями»?

Тренд на «нові обличчя» спадає! І це, з одного боку, – хороша новина!

Результати опитування Соціологічної групи Рейтинг показали: більшість респондентів (60-70%) вважають, що для партій на місцевому рівні більш важливо мати сильного місцевого лідера, ніж відомого національного, досвідчених політиків, ніж «нові обличчя», хорошу команду, ніж сильного лідера. Політичні гравці, так чи інакше, змінюються, а органи влади – «оновлюються». Зокрема, ми в Лабораторії законодавчих ініціатив після минулих парламентських виборів підрахували, що до Верховної Ради потрапили 80,4% «нових облич». Це – люди, які до того жодного разу не отримували мандат народного депутата.

Як показує досвід – потрапляння до влади «нових облич» не тотожне докорінним позитивним змінам у країні, викоріненню корупції та економічному зростанню. Звісно, нові люди мають з’являтися у політичному процесі. Але ми наполягаємо: політика має бути професійною діяльністю. Для того, щоб стати ефективним управлінцем, необхідно роками набувати досвіду, заробляти авторитет у суспільстві, працювати спочатку на свою громаду, щоб потім вийти на національний рівень.

В Україні потрібно вибудовувати систему для виховання політичних лідерів та становлення сильних політичних партій, щоб цей плавний ріст політиків відбувався у професійному середовищі. Щоб ми нарешті мали можливість обирати професіоналів у своїй справі – політиці, а не просто «нові обличчя», які до цього займалися зовсім іншою діяльністю.

Ми працюємо над тим, щоб суспільство це усвідомлювало. З іншого боку, досвідчені лідери в Україні теж часто не є професіоналами. І це також треба змінювати.

Більше про те, чому політика має бути професійною діяльністю і чому не варто вірити тільки в «нові обличчя», Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив та директорка Української школи політичних студій Світлана Матвієнко розповіла в ефірі Українського радіо.

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%