Читаєте: Делегація УШПС на десятому World Forum for Democracy

Делегація УШПС на десятому World Forum for Democracy

Цього року у Страсбурзі  пройшов десятий, ювілейний, World Forum for Democracy. Проте для України цей Форум особливий ще й тим, що це великий міжнародний майданчик для того, щоб розповісти про війну, для того, щоб Європа та весь світ не забували про жахіття, які прямо зараз переживає наша країна, для того, щоб переконати світ припинити шукати «хороших» росіян і сфокусувати всю свою увагу на справді важливих речах – на підтримці України.

Демократія: Нова надія?

Такою була назва Форуму у 2022 році . У центрі уваги ж була демократія: чому сповільнюються темпи її поширення? Через що демократія занепадає в деяких країнах? Як це можна виправити та яке демократичне майбутнє можливе в інтересах людей в усьому світі?

Фото: Рада Європи

Спікери різних панелей говорили про те, що збереження демократії потребує більших зусиль щодо просвітництва і навчання нових лідерів. Українська ж делегація на Форумі наголошувала, що порятунок демократії у глобальному сенсі неможливий, допоки Україна не переможе у війні з росією.

Адже наразі Україна є форпостом, який захищає демократичні європейські країни від агресії тоталітарних держав, зокрема росії. І саме від завершення цієї війни залежить, чи виживе демократія як соціальний конструкт у світі.

Делегація УШПС зробила голос України на Форумі гучним та дуже помітним. І ми дуже вдячні за це.

Перший день

Завдяки промові Ольги Стефанішиної, Народної депутатки України та випускниці УШПС 2016 року, учасники Форуму вшанували хвилиною мовчання пам‘ять про людей, які загинули у війні, захищаючи Україну.

Люди в Україні віддають життя за демократію, за свободу і право на вибір, і Європа має пам‘ятати про ціну мирного життя. І цей контраст між звичними буднями інших європейських країн та тими викликами, що кожного дня долають люди в Україні чудово проілюструвала Аліна Михайлова.

“Після завершення цього форуму ви повернетеся до своїх домівок, до сімей і друзів. Я ж повернуся в Україну й одразу у цій формі поїду на передову у свою військову частину. Замість берета я буду носити каску, а замість цього мікрофона в руці – триматиму автомат. Я не повернуся до мами і собаки. Бо моя країна воює з окупантами – росіянами, які щодня вбивають, ґвалтують і катують українців. Я повернуся служити в армію, як і мільйони українців”
Аліна Михайлова
військовослужбовиця ЗСУ, депутатка Київської міської ради та випускниця УШПС 2021 року

Європа і відбудова росії?

В Україні – повномасштабна війна, яка поставила на кін долю світової демократії. Однак Європа хоче говорити не тільки про це.

Тема війни в Україні на Форумі справді звучала, але більше на тлі. Натомість окрему дискусійну панель присвятили темі «Чому в росії не склалося з демократією?». Де хоч і звучали заклики проти російської агресії в бік України, але також публічно озвучували тези про те, що не тільки Україні потрібен «план Маршалла» для відбудови, а й росії, де наголошували на тому, що без росії світ не зможе подолати кліматичні та низку інших проблем, тому має докладати більше зусиль, щоб звільнити росію та її громадян від тоталітаризму.

Але українська делегація не стояла осторонь і продовжувала нагадувати про важливість для всього світу перемоги України. І зараз зовсім не час говорити про майбутнє росії та про можливість там демократії.

“Перш ніж говорити про можливість демократичного розвитку цих територій, необхідно провести процес деколонізації, який досі незавершений. Імперська спадщина, політична культура, спадщина історичних та стратегічних наративів від російської імперії, які підштовхують росію до зовнішньої агресії, усе ще мають бути подолані на цій величезній території”
Олена Снігир
Дослідниця European University Institute, випускниця УШПС 2012 року

А наша випускниця Оксана Глєбушкіна (випуск 2007 року) розповіла дуже незручну для російських «лібералів» правду про свій досвід життя в окупації в Херсоні.

 
“Я провела в окупації 2 місяці і виїхала через фізичну небезпеку. Моїх колег, з якими ми брали участь в акціях протесту, затримала росгвардія. Також росіяни полювали на ветеранів, поліцію та місцевих депутатів. З квітня вони почали затримувати людей на своїх блокпостах посеред міста. Сотні людей утримували і катували в підвалах та тюрмах. Зараз їх усіх вивезли до Криму.Кожен день окупації дозволяє їм здійснювати військові злочини, красти людей, вбивати людей. Зараз Херсон без світла, води та газу. Зафіксовані випадки смерті від голоду, оскільки область з усіх боків блокована росіянами, а в місті не залишилося ліків та продуктів. Тому так важливо підтримувати Україну та армію зброєю, робити це швидко та не припиняти допомогу. У нас немає часу довго приймати рішення, ми не маємо права на помилку. Адже кожен день окупації забирає життя людей”
Оксана Глєбушкіна
Виконавча директорка ГО «Громадський центр «Нова Генерація», випускниця УШПС 2007 року

Це все показує, скільки ще потрібно говорити, пояснювати, доводити на усіх можливих міжнародних рівнях нашу, українську, позицію, щоб світ чув і розумів нас. І плануючи майбутнє для Європи треба чітко розуміти роль росії у тих проблемах, які зараз стосуються кожного європейця.

“Ця панель присвячена планам на майбутнє, тому, користуючись нагодою, я дуже хотіла би попросити кожного в цьому залі та всіх, хто дивиться нас онлайн – будь ласка, коли ви обговорюєте росію, пам’ятайте, що прямо зараз росія вбиває українських дітей у центрі Європи. Тому що росія – держава-терорист”
Ольга Стефанишина
Народна депутатка України, випускниця УШПС 2016 року

Закінчення Форуму

Завершення цьогорічного Форуму стало справжнім сюрпризом. І дуже неприємним.

У той час як українці віддають свої життя заради майбутнього, заради свободи та перемоги демократії над імперіалізмом, на Форумі нагородили дипломами та фотографувалися з «ліберальними» російськими імперіалістами.

Фото: Рада Європи

На фото немає української делегації, тому що посміхатися на фото, стоячи поруч з росіянами, для нас – неприйнятно. Бо тиснути руку й аплодувати «російській опозиції» ми ніколи не будемо. Бо для нас кожен росіянин – ворог.

Українська школа політичних студій і надалі робитиме усе можливе, щоб європейська спільнота теж усвідомлювала це.

Більше матеріалів з Форуму за посиланням.

Цей матеріал підготовано за фінансової підтримки Швеції.

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%