Читаєте: ЛЗІ презентувала проведене за підтримки ЄС дослідження про становище українських біженців

ЛЗІ презентувала проведене за підтримки ЄС дослідження про становище українських біженців

15 вересня 2023 року Лабораторія законодавчих ініціатив (ЛЗІ) презентувала результати дослідження «Становище українських біженців за кордоном та їхні плани щодо повернення в Україну». Ця робота підготовлена в рамках проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який фінансується Європейським Союзом.

Контекст. Вже станом на зараз ми маємо визнати: з плином часу ймовірність повернення вимушених мігрантів поступово знижується, а частка тих, хто може залишитися за кордоном навіть після завершення війни, – зростає. Згідно з дослідженням, яке провела Лабораторія законодавчих ініціатив, кожен пʼятий опитаний респондент виїхав за кордон сам. Решта – з дітьми (47,3%), з чоловіками або дружинами (22,0%), зі своїми батьками (15,5%) або іншими родичами. На сьогодні за 100-бальною шкалою імовірність повернення українських біженців до завершення війни становить 33 зі 100 (близько 70% опитаних зазначили, що точно або радше не повернуться в Україну до завершення війни), у той час як після завершення війни – 66 зі 100 (близько 67% опитаних зазначили, що радше або точно повернуться в Україну). Утім, ці показники будуть змінюватися, адже українські біженці дедалі більше укорінюються за кордоном.

Та які причини біженці вважають важливими для повернення? Серед топ-факторів виокремлюються:

  • припинення бойових дій, обстрілів усієї території України / завершення війни – 34%;
  • робота і заробітна плата (робочі місця, гідна оплата, робота за фахом) – 32%;
  • подолання корупції / покарання корупціонерів – 20%.

Примітно, що якщо у респондента в Україні залишилися батьки, чоловік або дружина чи діти – тоді у них більше бажання повертатися в Україну.

Під час заходу учасники обговорили описані у дослідженні мотиви та становище вимушених мігрантів у різних країнах, а також передумови їхнього потенційного повернення в Україну. Зокрема, рекомендації зі створення політики та комплексних заходів для повернення біженців.

Модерувала дискусію виконавча директорка Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко. Вона наголосила на важливості проведення таких досліджень вже зараз:

“Ми вважаємо, що будь-яка державна політика має ґрунтуватися на чітких, зрозумілих даних, на моделях апеляцій до майбутнього та на різноманітних варіантах розвитку подій – для того, щоб така політика була найбільш оптимальною та йшла на користь державі у цей складний час”

Аналітик Лабораторії законодавчих ініціатив Володимир Скрипець розповів про етапи дослідження, його основні результати, а також потенційні зачіпки, які можна буде використовувати для розробки політики повернення біженців:

“Питання повернення біженців є надважливим для повоєнної відбудови, тому держава має вже зараз думати над законодавчою базою та стратегією повернення наших громадян. У 2022 році процес масового виїзду з України не закінчився – 12% опитаних виїхали вже в 2023 році. Багато людей виїхали після підриву Каховської ГЕС. Аналізуючи ці дані, маємо констатувати: у нас можуть утворюватися нові хвилі біженців, і тому думати про те, як їх повернути та як уникати помилок минулого, необхідно вже зараз”

Завідувач сектора Інституту демографії і соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Олексій Позняк поділився міркуваннями щодо презентованих результатів:

“Дослідження Лабораторії законодавчих ініціатив доповнює картину та допомагає краще зрозуміти загальну ситуацію щодо вимушених мігрантів. Є багато загроз щодо окремих груп біженців. Повертати їх буде непросто. Кожне подібне опитування наших громадян допомагає краще зрозуміти їх мотивацію та підтверджує релевантність вже наявної інформації”

Дослідження «Становище українських біженців за кордоном та їхні плани щодо повернення в Україну» буде опубліковано на вебсайті Лабораторії законодавчих ініціатив, а також направлено до державних органів для подальшого ознайомлення та врахування у розробці відповідних державних політик та заходів.

Концепт дослідження. З грудня 2022 року до липня 2023 року було проведено комплексне дослідження біженців. У липні 2023 року було опитано 1032 біженці віком від 18 років – 910 з них виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року через початок повномасштабної війни, 122 – з січня по 23 лютого 2022 року. Польовий етап було проведено в 3 хвилі: перша та друга передбачала глибинні інтервʼю з біженцями, а третя – опитування біженців у Європі, яке здійснювала соціологічна компанія InfoSapiens.

Довідкова інформація:

Проєкт «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який виконується за підтримки Європейського Союзу, спрямований на підвищення спроможності Кабінету Міністрів та Верховної Ради у процесі подолання наслідків війни та на шляху до членства України в ЄС шляхом надання експертної та комунікаційної підтримки від громадських організацій щодо розробки та впровадження відповідних законів і політик.

За додатковою інформацією звертайтеся до Марії Герелес,комунікаційної директорки Лабораторії законодавчих ініціатив: mg@parliament.org.ua, тел.: +38 063 531 61 06.

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%