Читаєте: ЛЗІ провела експертне обговорення нового дослідження про вплив судів на перебіг реформ

ЛЗІ провела експертне обговорення нового дослідження про вплив судів на перебіг реформ

14 вересня 2023 року Лабораторія законодавчих ініціатив (ЛЗІ) провела експертне обговорення стосовно результатів дослідження про судовий вплив на реформи в Україні». Ця робота підготовлена в рамках проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який фінансується Європейським Союзом.

Контекст. Сьогодні Україна має реальний шанс реалізувати свої прагнення євроінтеграції і стати повноправним членом Європейського Союзу. Проте для цього ще треба подолати довгий та складний шлях проведення реформ. І ключовим тут буде саме якість цих реформ. Тому надзвичайно важливо долучати до процесу дизайнування реформ не тільки державні органи, а й громадянське суспільство та незалежних експертів.

Під час заходу учасники обговорили явище судового втручання, його вплив на перебіг реформ та можливі кроки для покращення майбутніх реформ і співпраці між різними стейкхолдерами.

Модерував дискусію директор аналітичного напряму Лабораторії законодавчих ініціатив Олександр Заславський. Він розповів про основні результати дослідження та ключові рекомендації для законотворців:

“Кожна нова влада обіцяє провести реформи, але результати цих реформ не завжди відповідають тому, що планувалося втілити. З кожною нової ітерацією таких реформ зменшується довіра людей до цієї влади. Проте проблеми з’являються, зокрема, через низьку якість законодавчих актів. У нашому дослідженні ми намагалися вказати на ті фактори, які слід враховувати при дизайнуванні реформ, та виробити рекомендації для нормотворців”

Олексій Цельєв, кандидат юридичних наук, доцент, експерт Центру дослідження верховенства права НаУКМА зауважив, що практика застосування нових норм може відрізнятися від задуму – і це нормальне явище:

“Помилки в будь-якому нормопроєктуванні це нормально. Їх не передбачити і не уникнути. Спрогнозувати, що буде за місяць-два-рік застосування норми – дуже важко. Адже, коли нормотворець формулює норму, він виходить з тих правових відносин, які вже існують, а не тих, які виникнуть після ухвалення норми”

Володимир Чабан, головний національний експерт проєкту Право-Justice, розповів про можливості розвитку та подальшої рчоботи з дослідженням ЛЗІ:

“У цьому дослідженні Лабораторії законодавчих ініціатив збирає у собі всі прості, але потрібні для дизайнування реформ речі. Рухаючись у цьому напрямку, ми зможемо отримати певний покроковий гайд для нормотворців, щоб вони не забували про важливі, але часто недооцінені речі”

Карина Асланян, залучена до peer review дослідження експертка, поділилася своїм баченням практичного використання дослідження ЛЗІ:

“Ми знаємо з досвіду, що новий виток реформ зазвичай відбувається одразу після виборів. І саме такі реформи часто втілюються без належного дизайнування, адже робиться ставка на швидкість, а не на якість. Це дослідження Лабораторії законодавчих ініціатив стане «настільною книгою», покликаною уберегти від помилок тих, хто втілюватиме наступні реформи”

Після врахування коментарів експертів дослідження буде опубліковано на вебсайті Лабораторії законодавчих ініціатив, а також направлено до відповідних державних органів для подальшого ознайомлення та застосування у законотворчій діяльності.

 

Довідкова інформація:

Проєкт «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який виконується за підтримки Європейського Союзу, спрямований на підвищення спроможності Кабінету Міністрів та Верховної Ради у процесі подолання наслідків війни та на шляху до членства України в ЄС шляхом надання експертної та комунікаційної підтримки від громадських організацій щодо розробки та впровадження відповідних законів і політик.

Детальніше про проєкт: https://parlament.org.ua/2022/09/19/ali-eu-readiness-consortium/ . 

За додатковою інформацією звертайтеся до Марії Герелес, Директорки комунікаційного напряму Лабораторії законодавчих ініціатив, mg@parliament.org.ua.

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%