Читаєте: Навчальні заходи для представників парламенту та уряду

Навчальні заходи для представників парламенту та уряду

15 вересня 2023 року Лабораторія законодавчих ініціатив (ЛЗІ) провела навчальні заходи для представників парламенту та уряду для обговорення проблемних питань, що виникають під час розробки та опрацювання законопроєктів. Ці заходи підготовлені в рамках проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який фінансується Європейським Союзом.

Контекст. Законотворчий процес – живий організм, який постійно потребує вдосконалення. Один з інструментів для цього, який можна використовувати вже зараз – оцінка законодавчого впливу. Така практика небезпідставно вважається дієвим інструментом для покращення законопроєктів, зокрема, під час експертно-аналітичного розгляду.

Під час заходів учасники обговорили наявні прогалини та виклики в процесі розробки законопроєктів та шляхи вирішення цих проблем.

Модерував дискусії директор аналітичного напряму Лабораторії законодавчих ініціатив Олександр Заславський. Він розповів про переваги методології оцінки законодавчого впливу:

“Останні декілька років Лабораторія законодавчих ініціатив займається тим, щоб просувати в Україні ідею оцінки законодавчого впливу. Ми навіть розробили покроковий гайд. Наша сьогоднішня неформальна дискусія організована, щоб краще визначити прогалини в законотворчій роботі, як їх можна виправити та як правильно використовувати інструмент оцінки впливу проєктів законів”

Тетяна Лукеря, залучена аналітикиня ЛЗІ, розповідала про міжнародний досвід використання цього інструменту та нюанси, які треба враховувати, адаптуючи інструмент до українських потреб:

“Оцінка законодавчого впливу – це дієвий інструмент, який давно використовують в багатьох країнах світу. Мета цієї оцінки – визначити, які наслідки матиме законопроєкт ще на етапі його підготовки. Ми не можемо просто скопіювати міжнародний досвід, але можемо адаптувати його під потреби українського контексту”

Михайло Теплюк, заступник Керівника Апарату Верховної Ради України – керівник Головного юридичного управління ВРУ, наголосив на потребі переосмислення підходу оцінювання ефективності законопроєктів:

“Питання кількості прийнятих законів та постанов довгий час були пріоритетними з точки зору оцінки ефективності законодавчої діяльності парламенту. Проте прийняття законів – не самоціль. Головна мета – регулювання відносин між громадянами, громадським сектором та публічними структурами”

Олег Войтович, заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України зазначив, що для розробки якісних законів необхідна співпраця парламенту та уряду:

“Ця зустріч, організована з допомогою Лабораторії законодавчих ініціатив, – це одна з цеглинок, які мають покращити співпрацю між парламентом та урядом. Комплексний підхід у нашій співпраці допоможе сконструювати алгоритм підготовки якісних законопроєктів”

За додатковою інформацією звертайтеся до Марії Герелес, Директорки комунікаційного напряму Лабораторії законодавчих ініціатив, mg@parliament.org.ua.

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%