Читаєте: Нове дослідження про вплив судів на перебіг реформ в Україні проведено за підтримки ЄС

Нове дослідження про вплив судів на перебіг реформ в Україні проведено за підтримки ЄС

13 вересня 2023 року Лабораторія законодавчих ініціатив (ЛЗІ) презентувала результати дослідження «Вплив судового втручання: роль судів загальної юрисдикції у перебігу реформ в Україні». Ця робота підготовлена в рамках проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який фінансується Європейським Союзом.

Контекст. Сьогодні вже очевидно – навіть такі довгоочікувані та багатообіцяльні реформи як ті, що почалися після Революції Гідності, не стали успішними кейсами. Це сталося з багатьох причини. І одна з них – судове втручання. Проте для на здійснення наших євроінтеграційних бажань ми маємо виконати зобовʼязання щодо реалізації реформ та наближення законодавства України до законодавства ЄС. І важливим критерієм тут буде не просто прийняття законів та початок реформ, а їх сталість, тому необхідно дизайнувати якісні реформи без законодавчих прогалин та недоліків.

Під час заходу учасники обговорили явище судового втручання, його вплив на перебіг реформ та можливі кроки для покращення майбутніх реформ і співпраці між різними гілками влади.

Модерувала дискусію виконавча директорка Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко. Вона розповіла про саму ідею дослідження та чому варто приділити цьому питанню більше уваги:

“Ми звернули увагу на те, що суди мають певний «тіньовий вплив» на перебіг реформ. Коли реформа продумана ідеально, суди не мають підстав і можливості до скасування і політичних баталій. Проте, якщо реформи сплановані не ідеально, то суди можуть використовувати прогалини та недоліки законодавчої бази, щоб, наприклад, відновити люстрованих чиновників. Ми вважаємо, що парламент і уряд мають детально вивчити попередній досвід реформ, щоб якісніше їх дизайнувати та впроваджувати, уникаючи недоліків, які були у минулому.”

Директор аналітичного напряму Лабораторії законодавчих ініціатив Олександр Заславський розповів про основні результати дослідження та ключові рекомендації для законотворців:

“Головною метою дослідження було виявити типові помилки процесу реформ в Україні. Ми проаналізували 5 кейсів: оскарження процедури люстрації, переатестації особового складу Національної поліції, атестації прокурорів Генеральної прокуратури, очищення судів від «суддів Майдану» та заборону проросійських партій. І дійшли висновків, що рішення судів суттєво впливають на фінальний результат успішності проведення реформ, але водночас саме вони є індикатором проблем, які виникають у процесі реалізації реформ. Найбільше недоліків було виявлено на етапі нормопроєктування. Досить часто реформи базуються на слабко розробленому законодавстві – і це проблема, рішення якої потребує, зокрема, тісної кооперації парламенту, уряду й експертного середовища.”

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив на важливості комплексної роботи усіх гілок влади у роботі над плануванням та впровадженням реформ:

“Всі реформи мають два значущі показники — якість і стійкість. Будь-яка реформа — це комплекс. Тут є і нормотворча складова (закони, підзаконні акти), далі — імплементація та судовий контроль. Аби реформи не «застрягали» і не були скасовані у судах, потрібно, у першу чергу, працювати над підвищенням якості законодавства та інституційною спроможністю парламенту, уряду і судової системи. При цьому судова влада має теж усвідомлювати свою відповідальність. Також для більш якісної роботи варто переглянути системи й підходи оплати праці — і ми зараз боремося за вирівняну систему для всіх службовців.”

Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олександр Ільков зазначив, що архітектура реформ повинна будуватися на балансі:

“Реформи, розпочаті після Революції Гідності, проводилися швидко, але це і стало однією з причин, чому не всі вони до кінця успішні. Тут постає питання про пошук розумного балансу між проведенням реформ на запит суспільства і дотриманням європейських стандартів та врахуванням міжнародного досвіду, між швидкістю і якістю, аби уникнути помилок, внаслідок яких реформи не завжди проходять перевірку судами.”

Незабаром дослідження «Вплив судового втручання: роль судів загальної юрисдикції у перебігу реформ в Україні» буде опубліковано на вебсайті Лабораторії законодавчих ініціатив, а також направлено до відповідних державних органів для подальшого ознайомлення та застосування у законотворчій діяльності.

За додатковою інформацією звертайтеся до Марії Герелес, Директорки комунікаційного напряму Лабораторії законодавчих ініціатив, mg@parliament.org.ua.

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%