Читаєте: Новий тренінг для працівників Секретаріатів Парламентських Комітетів

Новий тренінг для працівників Секретаріатів Парламентських Комітетів

Продовжуємо співпрацювати з Верховною Радою!

3 лютого ми спільно з нашими партнерами Парламентським центром провели ще однин, вже п’ятий, тренінг для співробітників секретаріатів Комітетів ВРУ, у рамках проєкту «Парламентська підзвітність сектору безпеки і оборони в Україні» (PASS Ukraine).

Цього разу метою тренінгу був обмін досвідом щодо оцінювання роботи працівників Секретаріатів Парламентських Комітетів між представниками України, Канади та Литви.

Перша частина онлайн-заходу пройшла у форматі виступів експертів від України, Литви та Канади:

Олександр Заславський – Директор аналітичного відділу ЛЗІ

Співробітники секретаріатів Комітетів ВРУ – державні службовці. І оцінювання їх роботи, як і інших державних службовців, відносно нове для України явище, яке з’явилося у правовому полі тільки в 2017 році. Тобто, на початку реформи державного управління

Загалом, мета такого оцінювання не тільки визначення якості роботи державних службовців та забезпечення ними діяльності ВРУ, а також полегшити прийняття рішення щодо їх просування по кар’єрній драбині та виплати премій.

Таким чином оцінювання сприяє поліпшенню якісного складу, визначенню потенціалу кадрів, плануванню кар’єри та дисциплінованості персоналу. А проходить оцінювання в три етапи:

  • Визначення завдань та показників
  • Визначення результатів виконання завдань
  • Затвердження висновку.

Ліна Мілонайте – керівник Комітету з питань державного управління та місцевого самоврядування Сейму Литовської Республіки

Так само як і в Україні, у Литві Парламентська служба є частиною державної служби, але для працівників Сейму немає специфічних правил при оцінюванні.

Всі державні службовці проходять щорічну оцінку діяльності, яка проходить у чотири етапи:

  • Самооцінка
  • Співбесіда
  • Розгляд оціночної форми безпосереднім керівником
  • Рішення Генсекретаря щодо заохочень або прийняття необхідних дій

Під час цих етапів оцінюють три основні характеристики – результативність (чи досягнув державний службовець всіх цілей, які поставили перед ним на початку року), здатність виконувати свої обов’язки та професійні навички.

Але іноді цілі можуть бути не повністю виконані через політичні чинники, на які Офіс (Апарат) не впливає – неможливо передбачити скільки документів потрібно буде підготувати та скільки зустрічей організувати

Колетт Лабрек-Ріель – Заступниця Голови адміністративного апарату Палати громад, Парламент Канади (30 років досвіду роботи на різних посадах в управлінні Парламенту) (на пенсії)

Головна мета оцінювання роботи співробітників у Канаді – сформувати очікування, визначити потреба у професійній підготовці та підвищенні кваліфікації, а також розпочати діалог між керівниками та співробітниками, що сприяє загальному прогресу служби.

Важлива відмінність між Канадою та Україною в цьому питанні, це відділення Парламентської служби від державної служби.

Треба нагадати про важливу різницю в моделі. Всі співробітники, які підтримують комітети – одна велика команда менеджерів, які не діляться на менші команди для конкретного комітету

Оцінка діяльності щорічна і проходить з 1 квітня до 31 березня, або з 1 вересня до 31 серпня, а можливими результатами цієї оцінки може бути просування по службі або створення плану підвищення продуктивності.

Після цього відбулася Q&A-сесія, де всі учасники заходу могли поділитися своїми думками та задати питання міжнародним експертам. І обговорити практики та виклики, які виникають в роботі Комітетів. Під час цієї дискусії ми отримали цінні коментарі від учасників заходу, що вкотре говорить про користь існування такого майданчику для обміну думками та досвідом між співробітниками парламентів України та Канади та сприяє покращенню роботи секретаріатів Комітетів ВРУ.

Проєкт «Парламентська підзвітність сектору безпеки в Україні» (PASS Ukraine) – спільний проєкт Лабораторії законодавчих ініціатив та Парламентського центру (Parliamentary Centre), який реалізується за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади (Canada’s Foreign Policy—Global Affairs Canada) у рамках Програми розбудови миру та стабілізації (PSOPs) та у партнерстві із Верховна Рада України.

Цю публікацію підготовано також за фінансової підтримки Швеції.

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%