Читаєте: Олександр Заславський про перший рік президентства Зеленського

Олександр Заславський про перший рік президентства Зеленського

Директор аналітичного відділу Лабораторії законодавчих ініціатив Олександр Заславський прокоментував результати аналізу першого року президентства Володимира Зеленського в ефірі програми «Гуд найт, Юкрейн!» на 24 каналі.

Проаналізувати ефективність президента на посаді можна через його участь у законодавчому процесі країни. Адже реалізує свої повноваження президент в значній мірі не самостійно, а у взаємодії із урядом та парламентом. У випадку із законодавчою діяльністю президент «залежить» від рішень Верховної Ради.

І от що показало дослідження Лабораторії законодавчих ініціатив: «турборежим» і перша в історії України монобільшість, яка була сформована з президентської партії, – не стали тотожними ефективності! 

Під час програми Олександр Заславський прокоментував деякі цифри з нашого аналізу:

  1. За перший рік президентства Володимира Зеленського було ухвалено 180 законів. Для порівняння даємо показники попередніх президентів України за такий же календарний рік: Петро Порошенко – 252, Віктор Янукович – 286, Віктор Ющенко – 283.
  2. Майже 13% законопроектів Володимир Зеленський підписав з порушенням 15-денного строку, що є прямим порушенням Конституції і може стати підставою для визнання законів неконституційними.
  3. Новий парламент прийняв 38% (29) законопроектів, запропонованих Володимиром Зеленським. За інших президентів, які не мали коаліції зі своєї партії, цей показник був чомусь мінімум удвічі більший.

Наше пояснення цього «феномену»:

Або використовується модель «добрий президент – погані депутати/посадовці» (президент пропонує «хороші ініціативи», а парламент/ уряд їх ігнорує), що позитивно впливає на рейтинг тільки президента.

Або ж це можна пояснити тим, що партія «Слуга Народу» формувалася віртуально та з людей, які між собою до моменту виборів не були пов’язані жодним чином. У свою чергу, це через деякий час вплинуло на слабку фракційну дисципліну і призвело до множинної розколотості.

https://www.facebook.com/AgencyforLegislativeInitiatives/videos/174261000671411/

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%