Читаєте: Світлана Матвієнко про «усенародне опитування» від президента

Світлана Матвієнко про «усенародне опитування» від президента

Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко взяла участь у пресконференції «Ризики проведення опитування 25 жовтня». Під час заходу експерти з профільних громадських організацій (Центру політико-правових реформГромадянської мережі ОПОРАIFES UkraineРеанімаційного Пакету Реформ – РПР) обговорили доцільність і легальність проведення «усенародного опитування», а по суті – референдуму у день виборів.

Позиція Лабораторії законодавчих ініціатив однозначна, на відміну від дій влади, – без чіткого правового підґрунтя, виписаних процедур і усвідомлення наслідків громадянам України не варто брати участь в опитуванні. Світлана Матвієнко пояснила – чому:

«Оголошене президентом усенародне опитування є насправді консультативним референдумом. Ми називаємо це формуванням оманливої причетності виборця до процесів, які відбуваються. Аналіз процедур проведення цього опитування і формат спілкування президента дає розуміння, навіщо це все робиться.

Опитування проводиться не тільки заради того, щоб виборці прийшли на дільниці, а й для того, щоб підтримувати тренд «близькості політика до народу». Це будуть одні з найскладніших виборів в історії України. Замість того, щоб займатися просвітою виборців і безпекою громадян на виборах, влада формує «простий діалог з громадянами».

Мене турбує питання грошей. Ми до сих пір не почули, за які кошти буде проводитися опитування. Будь-яким експертам зрозуміло, що класичне соціологічне опитування буде набагато дешевшим, адекватнішим і релевантнішим, а головне – достовірним і легітимним. Ми зі свого боку закликаємо співгромадян не брати участі в цих опитуваннях, тому що для цього немає ні правової підстави, ні тим паче мудрої причини в часи пандемії додатково наражатися на небезпеку».

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%