Читаєте: Випускники навчальних програм про нагальні потреби своїх громад

Випускники навчальних програм про нагальні потреби своїх громад

Чого потребують українські громади, з якими проблеми вони зіштовхуються та які досягнення за останні роки мають? Про це ми говорили під час онлайн-зустрічі 7 квітня з випускниками Школи лідерів громад та Української школи політичних студій, які безпосередньо долучені до змін на місцях.

Головною темою онлайн-зустрічі було обговорення чотирьох ключових питань – сфера освіти, медицини, безпеки та охорони довкілля. Цьогорічна програма Школи лідерів громад буде акцентувати увагу саме на цих чотирьох напрямках, тому нам було вкрай важливо отримати вичерпний фідбек від представників громад, аби зробити навчальну програму якомога більш відповідною до конкретних проблем громад.

Однією з найпоширеніших проблем для громад випускники наших програм називають нестачу кадрів. Молоді лікарі та вчителі не хочуть повертатися до регіонів, тому заохочення молодих спеціалістів до робити в маленьких громадах є справжнім викликом, на який витрачається безліч зусиль. Важливим для громад є також питання працевлаштування та ресоціалізації ветеранів. Відсутність постійної можливості або платформи для комунікації та обміну досвідом між громадами була ще однією вагомою проблемою, про яку говорили під час зустрічі.

Тож перейдемо до основних думок, які висловили наші випускники та гості під час зустрічі.

Світлана Матвієнко, виконавча директорка Лабораторії законодавчих ініціатив пояснила, чим цьогорічна Школа лідерів громад відрізнятиметься від попередніх програм:

“Цього року ми хочемо робити те, чого громади справді потребують. Ми поставили собі амбітну мету – передати громадам досвід у сферах медицини, освіти, безпеки та екології, забезпечивши їх менторською допомогою. Запускаючи цей проект за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», ми прагнули активізувати проактивних громадян в політичному процесі та спонукати їх до участі в місцевих виборах. Уже в 2015 році, після першого випуску Школи лідерів громад, ми побачили, наскільки люди включились у ці процеси. Сподіваємось, що наша робота цьому посприяла. Але тепер важливо допомагати і ділитися досвідом з громадами, які тільки починають свій розвиток після місцевих виборів 2020 року”

Інна Підлуська, заступниця виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження», розповіла учасникам заходу про фундаментальні речі, які формують успішні проекти:

“Треба сказати про кілька важливих речей, що наявні в усіх проектах і пропозиціях Лабораторії. Я називаю це «Сила чотирьох С». Перше – це спільнота: далеко не всім вдається в проектах створити спільноту та розвивати її, примножувати кількість учасників. Друге «С» – системність: завжди за ідеями і пропозиціями є систематизована послідовна сума діяльностей з чітким розумінням бажаних результатів та змін. Третя річ – синергія, яку створюють проекти Лабораторії. Як донорам, нам важливо підтримати проекти, які породжують синергію. Четверте «С» – сталість. Це – не результат одного проекту чи дії. Для мене сталість – це розуміння, що і для чого ми робимо. Якщо ми закладаємо у стратегування розуміння, як досягти сталості позитивних результатів, шанси на успіх різко зростають”

Володимир Шматько, випускник УШПС 2018 року, міський голова Чорткова (Тернопільська область) уже другу каденцію очолює та розвиває громаду Чорткова. Під час онлайн-зустрічі він поділився з учасниками власним досвідом побудови успішної громади:

“Я переконаний: людям, котрі прагнуть змін, однозначно потрібно долучатись до виборів на місцях. Варто йти з командами і чіткими програмами, а не просто залучатись до політичних тимчасових проектів.

В УШПС мене вчили, що зміни можливі, якщо їх втілювати з однодумцями. Цінність людини – у рівності. Щойно ми усвідомлюватимемо важливість цих категорій і робитимемо вірні кроки для їхнього укріплення – кожен керівник чи очільник, або представник будь-якого рівня влади, матиме довіру до себе і до своїх дій. Це – перший важливий момент.

Другий полягає у наявності стратегії дій, котра має бути досконалою і чіткою. Дії без планування нічого не варті. Ми маємо орієнтуватись на результат, що стане основою для майбутнього. У кожної громади має бути візія, план розвитку. Для лідерів громад важливо розуміти: якісні зміни є результатом правильно спланованих кроків.

За нинішніх обставин – низького рівня народжуваності, високого рівня смертності, великого рівня виїзду за кордон – варто усвідомити, що успішність і сила міста залежить від умов життя і перспектив, які воно надає людям. Саме люди є цінністю та основою успіху кожної громади. Справжнім завданням для команд на місцях є примноження існуючих умов для проживання в громаді людей. Керівникам ОТГ важливо усвідомити цінність людини, бо від цього залежить майбутнє та успішність громади. Базові послуги, інфраструктурні речі матимуть користь тоді, коли ними користуються люди. Усе це ми реалізовуємо в Чорткові і переконуємо мешканців громади, що разом ми зможемо більше”

Аліна Коваль, випускниця УШПС 2012 року, голова комісії з питань регіонального розвитку Хмельницької обласної ради, є одним з «першопрохідців» реформи децентралізації в Україні. Адже Хмельниччина була однією з перших областей, де почалася реформа. Якими є успіхи децентралізації і що потрібно, реформа продовжувалась – Аліна Коваль розповіла під час заходу:

“Життя до децентралізації і після початку її впровадження – це два різних світи. Очевидним для мене є те, наскільки ожили громади, здобули повноважень, можливостей і значення. Ми наважились на цю реформу у часи небезпеки та війни. Хмельниччина була одним із перших проектів. Я стала волонтером реформи децентралізації і підтягувала інші реформи в нашому регіоні. Тоді були проблеми на законодавчому рівні, не було єдиного розуміння між реалізаторами на місцях та столичними представниками.

На сьогодні повноваження громад значно розширилися, відбулася передача громадам адміністративних послуг. Громадам дозволили змінювати управлінські підходи, розробляти власні стратегії розвитку та реалізувати їх, якісно працювати для успіху громад і комфорту мешканців. І тут важливо не боятись, а об’єднуватись і діяти далі, еволюційно доходити до поставлених задач. Процес децентралізації триватиме ще довго, але вже зараз зарубіжні партнери і колеги визнають успіх цієї реформи за такий короткий час і беруть цю модель для себе. Однак ми все ще маємо проблеми, які треба вирішувати. Повноваження розширили, але ресурси обмежені. Тож варто діяти і далі”

В Олега Дзем’юка, випускника Школи лідерів громад 2017 року та УШПС 2019 року, а нині голови Ворохтянської селищної громади (Івано-Франківська область) проблеми виникли ще на етапі створення громади. Мешканці сіл Ворохта і Татарів не хотіли приєднуватися до Яремчанської громади, однак у місцевої влади спершу були інші плани. Олег поділився, як вдалося відвоювати окрему громаду і що потрібно змінювати далі:

“Перш за все, скажу, що наша громада нам далась нелегко. Географічно Ворохтянська громада складається з двох населених пунктів. Проте на обласному рівні були люди, які вирішили так, що має бути одна велика Яремчанська громада. Мешканців Татарова і Ворохти з цим не погодилися, а нім вдалося досягти створення своєї Ворохтянської громади.

У жовтні минулого року мене обрали головою громади. На посаді я маю багато викликів і проблем для вирішення: наприклад, наша освіта і медицина були занедбані упродовж багатьох років, у громаді досі немає ЦНАПу.

Але тепер, виокремившись у Ворохтянську громаду, ми знаємо свої потреби і маємо можливість їх реалізувати так, як вважаємо за потрібне, як хочуть самі люди громади. Ми активно працевлаштовуємо саме мешканців громади, аби не було трудової та соціальної міграції, нестабільності сімей. Є люди мотивовані тут працювати і жити – і це дуже важливо, бо за таких обставин у нашої громади буде майбутнє. Ми прагнемо більшого і будемо рухатись в цьому напрямку”

Тепер плануємо навчальні програми так, щоб задовольнити потреби громад та допомогти їм розвиватися ще більш стрімко!

Інші новини

Підписуйтеся на розсилку з актуальною аналітикою від ЛЗІ
Так Ви зможете першими дізнаватися про наші новини і нові аналітичні продукти
62
%